Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥ FACEBOOK




            Τα Θετικά και τα Αρνητικά του Facebook

Το Internet τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον αυξημένης κοινωνικής αλληλεπίδρασης, όπου οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να συνεργάζονται και να χρησιμοποιούν υπηρεσίες ελεύθερα. Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ,όπως τα πολύ δημοφιλή στη χώρα μας Facebook,  Instagram,  αποτελούν καθημερινή συνήθεια των νέων. Το  Facebook συγκεκριμένα  είναι  ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης, που ξεκίνησε στις 4 Φεβρουαρίου του 2004 με ιδρυτή τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ.
Θετικά του Facebook
Το Facebook έχει συμβάλλει θετικά στην ζωή του ανθρώπου, καθώς έχουν δημιουργηθεί ομάδες χρηστών μέσω του διαδικτύου με συγκεκριμένους στόχους. Κοινός στόχος όλων είναι η γνωριμία ατόμων με κοινά ενδιαφέροντα και ιδέες.  Κοινωνικές δεξιότητες. Το Facebook επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύσσουν τις σχέσεις τους με τους υπάρχοντες φίλους τους και να αποκτούν καινούριους. Όταν γίνεται σωστή χρήση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού και να το κάνουν να μη νιώθει απομονωμένο. Γενικά βοηθά τους ανθρώπους που δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί αποβάλλοντας το φόβο, την ντροπή, το άγχος και δίνει αυτοπεποίθηση στην γνωριμία τους με άλλους ανθρώπους, κυρίως διότι είναι απρόσωπο.
Το προφίλ στο Facebook επιτρέπει στο παιδί να έχει μια δική του, ατομική σελίδα, όπου έχει τη δυνατότητα να εκφράζεται και να μιλάει για τα ενδιαφέροντά του. Το να διαχειρίζεται το παιδί τη σελίδα του στο Facebook το βοηθά να μάθει πώς να γράφει τα σχόλιά του και να κοινοποιεί τις φωτογραφίες που του αρέσουν, αλλά και το πώς να σερφάρει στο διαδίκτυο. Το να έχει βασικές ψηφιακές γνώσεις από μικρή ηλικία θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εκείνο καθώς θα μεγαλώνει. Τέλος, το Facebook αποτελεί μέσο διασκέδασης και ψυχαγωγίας καθώς οι χρήστες ανταλλάσσουν απόψεις μεταξύ τους, μαθαίνουν για τις διάφορες κοινωνικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις, βλέπουν φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί. Διαθέτει παιχνίδια που μπορούν να περνούν ευχάριστα και δημιουργικά το χρόνο τους άτομα κάθε ηλικίας, κυρίως δωρεάν.
Αρνητικά του Facebook
   Θύματα εξαπάτησης είναι τα μικρά παιδιά, καθώς και  ανύποπτα άτομα. Επιπλέον, παρέες εφήβων και νέων, διασκεδάζουν εξαπατώντας άτομα που έχουν φίλους, μέσω «ψεύτικων» προφίλ που έχουν δημιουργήσει. Το παιδί πρέπει να συμπεριφέρεται κόσμια στο διαδίκτυο, με σεβασμό για τον εαυτό του και για τους άλλους. Δεν είναι στο χέρι των γονέων ή των εκπαιδευτικών η συμπεριφορά των άλλων παιδιών, που ενδέχεται να ποστάρουν χυδαία ή απρεπή σχόλια στον τοίχο του οποιοδήποτε παιδιού. Οι χρήστες αφιερώνουν αρκετές ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή τους και έτσι δεν αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους, αφού δεν ενασχολούνται με κάτι δημιουργικό. Αυξάνεται με αυτό τον τρόπο όλο και περισσότερο η αποξένωση και η απομόνωση των χρηστών στον ίδιο τους τον εαυτό. Κύριο αρνητικό είναι πως κάθε χρήστης στο Facebook έχει δυνατότητα πρόσβασης στις φωτογραφίες των άλλων. Έχουν σημειωθεί πολλές περιπτώσεις που διάφορες φωτογραφίες (αποκαλυπτικές και μη), χρησιμοποιούνται από άλλους ως υλικό πορνογραφίας ή απλά κοινωνικής διαφθοράς. Ο λογαριασμός στο Facebook αποτελεί την πόρτα για όλο τον κόσμο του ίντερνετ

 
 Συμπέρασμα
Το Facebook μπορεί να θεωρηθεί θετικό ή αρνητικό συμφωνα με τον τρόπο με τον οποίο αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιείται. Αν η χρήση γίνεται με μέτρο και υπάρχουν οι κατάλληλες προφυλάξεις οι κίνδυνοι μειώνονται στο ελάχιστο και τότε γίνεται ένα σημαντικό εργαλείο.

5 σχόλια:

  1. Συμφωνώ με οσα γράφεις και πιστεύω οτι η ορθή χρήση της τεχνολογίας ( π.χ οι δυνατότητες που μας προσφέρει το facebook ) αποβαίνει προς όφελος των χρηστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρία και εγώ συμφωνώ πως είναι ένα καλό μέσο κοινωνικοποίησης,ανταλλαγής ιδεών και απόψεων πως βοηθάει την αντίληψη διαχείρησης ψηφιακών μέσων από μικρή ηλικία αλλά και φυσικά πως θα πρέπει να υπάρχει η ανάλογη επίβλεψη από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για τα παιδιά καθώς είναι επιρρεπή.Φυσικά και οι μεγάλοι θα πρέπει να προσέχουν την χρήση του facebook καθώς ανεξαρτήτου ηλικίας ο καθένας μπορεί να εξαπατηθεί αλλά και να εθιστεί με την σωστή χρήση μπορεί όπως και εσύ συμπεραίνεις να γίνει ένα δυνατό εργαλείο στον κάθε χρήστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια Μαρία! Πλήρες και κατανοητό το άρθρο σου! Συμφωνώ απόλυτα, η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και η επικοινωνία είναι βασικά θετικά χαρακτηριστικά της χρήσης του facebook, πάντα όμως με σωστή χρήση και ενημέρωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας.Είμαστε φοβερή ομάδα με κοινές απόψεις.Καλές γιορτές σε όλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαρία πολύ σωστά τεκμηριωμένες οι απόψεις σου πάνω στο θεμα των θετικών και αρνητικών αποτελεσμάτων του facebook. Yπέροχο και το φωτογραφικό υλικό. Θερμά συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή